Letland – Estland

 Inclusief alle maaltijden. (1390,- Indien de reis 8 dagen blijft)

In 2017 gaan we het programma aanpassen. Er komt een bezoek aan een plaats waar we de Vliegende Eekhoorn kunnen zien. Het is mij wel gelukt!  Gidsen: Rienk Geene en lokale engelstalige gids

Een korte en intensieve reis waarin alle bijzonderheden van deze regio gezocht zullen worden. Tijdens deze reis is er niet alleen aandacht voor vogels, maar ook voor de rest van de natuur. Wolven en Beren maar ook veel vogels zullen het hoofdmenu van deze trip vormen. Niet op alle locaties zijn privé-kamers en privé-douches beschikbaar! Letland en Estland zijn dunbevolkt en herbergen natuur die in Nederland al rond de middeleeuwen verloren ging. Estland heeft de euro en Letland de Letse Lat. Deze twee landen zijn erg verschillend, Letland is ruwer en minder georganiseerd dan het wat modernere Estland. De bossen en venen zijn ongeëvenaard in Europa. Aansluitend kunnen mensen mee gaan naar Cape Kolka om de fenomenale voorjaartrek te aanschouwen. Tijdens de reis gaat één van de meest vooraanstaande ornithologen van Letland mee als onze gids.

Dag 1

Vertrek naar Riga. Na aankomst vertrekken we meteen naar Lake Lubans waar we de eerste nacht zullen over nachten in een hotel. De eerste avond proberen we Poelsnippen te zien en te horen, maar niet nadat we ons te goed hebben gedaan aan een BBQ aan de rand van het meer. In dit gebied zitten veel Zeearenden, Witrugspechten en zelfs Kleine Spotvogel broedt hier. De eerste dag gaan we dus zeker een aantal leuke soorten zien. Lake Lubans e.o. is werkelijk een waar paradijs voor natuurvorsers, het lijkt ook best op Nederland; de natuur met bossen van Zwarte Els en Berk zijn heel herkenbaar. Toch zijn hier vele soorten die in Nederland zeer schaars of uitgestorven zijn.

 

Dag 2 & 3

Op dag 2 vertrekken we naar een privé-domein in de hoop daar Wolven te kunnen vinden. We blijven hier twee nachten om de kans te vergroten dat we ze ook daadwerkelijk zien. Op en rond dit terrein worden de Wolven vaak gezien. In najaar 2013 speelde er jonge wolven op het terrein. In de winter worden de dieren gevoederd. In 2013 vonden we alleen kakelverse sporen. Het slapen hier gebeurt in een groepsaccommodatie. Voor de mensen die veel snurken of om een andere reden liever privé slapen: hier mag een tent opgezet worden. Ook hier zullen we ’s avonds een vuur maken. In de bossen er omheen zitten veel Grijskopspechten en ook Oeraluil broedt in de directe omgeving. Op de derde dag gaan we een locatie bezoeken waar Oeraluil zeker broedt. Deze prachtige en grote soort zal door onze gids met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden aangewezen.

Dag 4

Uitslapen is mogelijk voor degenen die dat willen. Op deze dag gaan we rond Lake Lubans kijken om daar Zeearenden, Kemphaan, Bokjes en vele andere moeras- en rietvogels te zoeken, wellicht zien we ook wel een Bever of een Otter. ’s Avonds gaan we weer naar het zelfde hotel om even bij te slapen.

Dag 5 & 6

Op dag vijf verplaatsen we ons naar het noorden van Estland. Hier is een locatie waar observatiehutten speciaal voor het observeren van Beren zijn opgezet. Een moeder met jongen leeft in de directe omgeving van deze observatiehutten. De kans dat we de Beren ook daadwerkelijk zien, is heel groot.We kunnen twee nachten in deze hutten plaats nemen. In deze hutten kunnen degenen die niet de hele nacht wakker willen blijven ook slapen. Er zijn slaapzakken en bedden aanwezig. Voor de mensen die moe zijn is er een goed guesthouse in de nabijheid (overnachting niet inbegrepen).

Dag 7 & 8

Dag 7 rijden we naar het zuiden van Estland waar een fenomenaal hoogveengebied ligt: Nigula is het meest bekende natuurreservaat in dit gebied, het grotere Luitemaa Nature Reserve ligt hier tegenaan. Het is een grensoverschrijdend gebied met vele hoogvenen en bossen en ook in deze bossen leven Wolven, Beren en Lynxen. Tevens zitten Oeraluil en Witrugspecht hier. In dit gebied hopen we Kraanvogels, Wilde Zwanen, Korhoen, Auerhoen en Hazelhoen te zien. Hiertoe doen we een avond- en een vroege ochtendwandeling. Na de rit zullen we van een BBQ genieten nabij een uitzichttoren, vanaf deze toren is er geweldig uitzicht over een ongerept hoogveen, het mooiste veen dat ik ooit zag. Bij deze toren zag de boswachter al eens Wolven en Beren. In 2009 hoorde ik hier Korhoenders baltsen, helaas kon ik ze toen niet zien.Op dag 8 rijden we na de ochtendwandeling naar Riga dat dan niet meer dan twee uur rijden is, het vliegtuig terug vertrekt om 16:40. We nemen afscheid van de mensen die naar huis gaan en rijden dan door naar Kemeri.

Op dag 8 thuisreis & start 5 daagse verlenging

Op dag 8 gaat een deel van de groep naar huis en de mensen die dat willen, kunnen mee naar Cape Kolka om de voorjaarstrek mee te maken. De trek langs de Oostzeekust is werkelijk overdonderend. We overnachten eerst in een mooi net en modern hotel dat gevestigd is in een jaren ’70 sovjetgebouw. ’s Ochtends kun je de Bevers vanuit je kamer zien. Indien er behoefte is kunnen we Kemeri bezoeken, daar zijn heerlijk ruikende zwavelbronnen en is een bos met 8 soorten spechten. Het is een heel bijzonder bos er staan n.l. volwassen Zwarte Elzen in, iets dat we in Nederland nooit zien. Tevens is het bos heel nat door de komst van veel Bevers, hierdoor ontstaat een natuurlijk bos met veel dode bomen.De volgende ochtend vertrekken we naar Cape Kolka. Hier is optioneel een excursie met een boswachter die jaren lang jachtopziener was. Hij weet werkelijk alles van zijn gebied. We overnachten in een B&B die midden in de trekroute van de vogels ligt. Hier is kamperen in een tent ook weer mogelijk. Het terrein van deze B&B is tijdens de trektijd één van de beste plekken om pleisterende vogels te zien en zeldzaamheden te ontdekken. We blijven daar dan vier nachten, zodat er drie ochtenden zijn om trek te kijken en Auerhoen en Hazelhoen in de omgeving te vinden. Een grote kans maken we ook om Notenkraker en Grote Kruisbek te zien.Deze verlenging kost €450,- en is ook inclusief maaltijden, uiteraard zijn drank en drankjes voor eigen rekening.

Route

Contact

Ketupa Travel
Rienk Geene
Nieuw Vlissingseweg 272
4335JJ Middelburg
info@ketupa-travel.nl
06 - 23630675